Kur'an

Najstariji Kur'an na svijetu

Written by PoslanikIslama.com

  Osmanov Kor'an

Najstariji Kur'an na svijetu

U  mračnom uglu Uzbekistanskog glavnog grada Taškenta nalazi se jedna od islamskih najsvetijih relikvija –najstariji Kuran na svijetu.

To je podsjetnik na ulogu koju je srednja Azija nekada igrala u muslimanskoj istoriji – činjenica koja se često zaboravlja, nakon sedam decenije sovjetskog nametnutog ateizma. Biblioteka u kojoj se Kur'an čuva nalazi se u području starog Taškenta poznatom pod nazivom Hast-Imam, izvan utabanih staza za većinu posjetilaca ovoga grada. Nalazi se nakon niza prašnjavih staza, u blizini groba naučnika iz desetog vijeka, Kafel-Šašija.Muftija Uzbekistana, najviši vjerski vođa zemlje, tu ima svoju kancelariju,u dvorištu jedne stare medrese.Odmah preko puta ulice stoji neopisiva džamija i jednako neprimjetna Mui-Mubarak, ili medresa “Sveta Kosa”, u kojoj se nalazi rijetko viđena kosa muslimanskog poslanika Muhammeda, kao i jedna od najvažnijih zbirki istorijskih djela Srednje Azije.”Postoji oko 20.000 knjiga i 3.000 rukopisa u ovoj biblioteci”, rekao je Ikram Ahmedov, mladi asistent u muftijinoj kancelariji.”Oni se bave srednjovijekovnom istorijom, astronomijom i medicinom.Tu su takođe i komentari Kur'ana i knjige iz oblasti prava. Ali, najstarija knjiga ovdje je Osmanov Kur'an iz sedmog vijeka.”

Osmanov Kur'an je sastavljen u Medini, po nalogu Osmana, trećeg halife ili muslimanskog vladara. Prije njega, sveti ajeti za koje muslimani vjeruju da je Bog objavio Muhammedu su učeni napamet ili pisani na komadima drveta ili kostima kamila. Da bi se spriječili sporovi o tome koje ajete treba smatrati kao božanski nadahnute,Osman je dao da se sastavi ova definitivna verzija. Bila je dovršena 651. godine, samo devetnaest godina nakon Muhammedove smrti.Ovaj neprocjenjivi Kur'an se čuva u posebnom trezoru sastaklenim prednjim dijelom ugrađenom u zidu male, unutrašnje prostorije.Otprilike jedna trećina izvorne knjige je sačuvana – oko 250stranica – u velikom formatu pisanom podebljanim arapskim pismom.”Kuran je zapisan na jelenskoj koži”, rekao je gospodin Ahmedov. “Zapisan je u Hidžazu u Saudijskoj Arabiji,tako da je pismo hidžasko,slično kufskom pismu.”Prenosi se da je halifa Osman izradio pet primjeraka izvornika Kur'ana.Djelimični Kur'an koji se sada nalazi u palati Topkapi u Istanbulu sesmatra za još jedan od tih izvornih primjeraka.

  Osman je ubijen od strane pobunjeničke rulje dok je čitao svoju knjigu. Smatra se da je tamna mrlja na njenim stranicama halifina krv.Priča o tome kako je Osmanov Kur'an došao u Taškent je zaista izvanredna. Nakon Osmanove smrti, vjeruje se da ga je odnio halifa Ali u Kufu, u današnjem Iraku. Sedam stotina godina kasnije, kada je osvajač Srednje Azije, Tamerlan, razorio čitavu regiju, pronašao je Kur'an i odnio ga kući kako bi počastio svoj prekrasni glavni grad, Samarkand. Tu je ostao više od četiri vijeka, sve dok Rusi nisu osvojili Samarkand1868. godine. Ruski guverner je tada poslao Osmanov Kur'an u Sankt Petersburg, gdje je bio čuvan u Carskoj biblioteci. Međutim, nakon boljševičke revolucije, Lenjin je želio dapridobije muslimane u Rusiji isrednjoj Aziji. U početku je bio poslao Kur'an u Ufu, u modernom Baškortostanu. Ali na kraju, nakon neprestanih žalbi muslimana iz Taškenta, još jednom je vraćen u srednju Aziju 1924. godine. Od tada je ostao u Taškentu sve do danas. Dostojanstvenici iz muslimanskog svijeta koji su u posjeti često odlaze da vide Osmanov Kur'an u dubinama starog Taškenta, tako da je čudno da se još uvijek čuva na takvom zabitom mjestu. Međutim, apsolutistička uzbekistanska vlada je naslijedila nepovjerenje prema islamu iz doba Sovjetskog Saveza te i dalje sumnjičavo gleda na sopstvenu islamsku istoriju. Muftijin službeni vjerski establišment je pod nadzorom i on brine da ne privuče previše pažnje na sebe. Kao rezultat toga, njegovo najveće blago, najstariji Kur'an na svijetu, i dalje mirno stoji u srednjevijekovnom kvartu starog Taškenta.

 Autor: Ian MacWilliam

BBC News, Taškent

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4581684.stm

Sa engleskog: Nataša Jevtović

About the author

PoslanikIslama.com