Islam

U Silicijskoj dolini počeli postiti da bi bili produktivniji

Written by PoslanikIslama.com

Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate. (Kur'an, Al-Beqara, 185.)

Doručak u srijedu ujutro za inženjera Paula Benigerija omiljeni je obrok u sedmici.

“Nisam jeo 60 sati”, kaže Benigeri Business Insideru dok sjedi u kafiću u San Franciscu, nakon što je u sekundi smazao fritaju s kozjim sirom.

Benigeri radi u Nootroboxu, jednim od novijih startupa porijeklom iz Silicijske doline koja se bavi “nootropicsima”, kognitivnim pojačivačima poput lijekova, suplemenata ili drugih tvari koje poboljšavaju kognitivne funkcije, posebno izvršne funkcije poput pamćenja, kreativnosti ili motivacije.

Benigeri i njegovi kolege dio su grupe entuzijasta biohakera, trenda koji je u posljednje vrijeme postao jako popularan, a cilj mu je da se trikovima, takozvanim »hackovima«, pokuša povećati produktivnost tijela i mozga.

Biohakiranje, objašnjava, znači isprobavanje, odnosno eksperimentisanje na samom sebi.
Većinom se počinje s prehranom a tako je započeo i Benigeri koji je osnovao WeFast klub koji promiče povremeni post koji, tvrdi, osigurava dugovječnost, povećava fokus i produktivnost te vodi do zdravijeg načina prehrane.

“Prvo pravilo WeFasta je da jedete čim hrana dođe za stol”, objašnjava Benigeri, dodajući da se grupa sastaje svake srijede ujutro u jednom italijanskom restoranu. U trenutku kada se okupe, većina članova grupe koja je pokrenuta prošle godine nije jela oko 36 sati.

Povremeni post u Silicijskoj dolini veliki je trend i sve više ljudi se odlučuje na post od 14 sati do nekoliko dana, a njegovi pobornici prednosti takvog načina života objašnjavaju najnovijim istraživanjima. Tako je jedna od studija na miševima pokazala da privremeno suzdržavanje od hrane može produžiti životni vijek.

Kada tijelo posti ono prestaje proizvoditi određene hormone i proteine, koji su povezani s rakom i dijabetesom. Umjesto toga, tijelo uzima pauzu kako bi obnovilo stanice i to stanje održavanja smatraju pobornici Wefasta je ključ za poboljšanje dugovječnosti.

Na Institutu Univerziteta Južne Kalifornije gdje se provode takva istraživanja na životinjama podržavaju tu ideju. Kod miševa koji su postili dva do pet dana mjesečno pokazalo se smanjenje biomarkera za dijabetes, rak i bolesti srca, te je također uočen osvježen imunološki sistem.

Posvećeni samo i jedno poslu

Za Michaela Brandta, suosnivača i direktora Nootroboxa, ovakav način života ne predstavlja samo želju za dugovječnošću nego i kvalitetniji život.

On povremeni post doživljavao kao resetiranje svog tijela.

his-cofounder-geoffrey-woo-says-tuesdays-when-the-whole-company-fasts-are-their-most-productive-days-he-lifts-a-plate-to-his-mouth-to-slurp-up-the-remaining-egg-yokes-696x456

“Kada postim ne brinem o probavnim smetnjama, ne razmišljam o hrani i u potpunosti se mogu posvetiti poslu”, objašnjava Brandt.

Još jedna suosnivač Geoffrey Woo kaže da su najproduktivniji utorkom kada većina djelatnika posti.

Prošlog decembra oni su unutar svoje grupe WeFast pokrenuli i uslugu razmjene poruka na Slacku, kojom su željeli olakšati novim članovima podršku te su ubrzo počeli održavati sedmične zajedničke doručke, dijele nova istraživanja, savjete…

Daleko fokusiraniji tokom dana

Zhill, social media manager u Nootroboxu u početku je bio šokiran kada je saznao da njegovi suradnici dobrovoljno gladuju, ali nakon što je i sam pokušao, uočio je brojne blagodati, osjećao je da ima puno više vremena te da je fokusiraniji tokom dana.

Prijatelji i porodica Paula Benigerija ne slažu se s njegovim načinom razmišljanja te mu često govore da je doručak najvažniji obrok u danu.

Ali, u Nootroboxu je pronašao ljude koji dijele njegov interes za dugovječnost i zdrav život.

Brandt naglašava da kompanija ne radi pritisak na svoje zaposlenike da moraju postiti.
“Niko nije dobio otkaz zato što je jeo”, šali se, ali čini se da je većina djelatnika prepoznala i pridržava se ovakvog načina života.

Izvor: www.fokus.ba

About the author

PoslanikIslama.com